CERE MINISTERULUI MEDIULUI SĂ OPREASCĂ TĂIERILE ILEGALE

prin aducerea imediată la zi a SUMAL

SUMAL este o bază de date integrată care, atunci când funcționează cum trebuie, conține informații esențiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează și cum este comercializat.

La acest sistem sunt conectați obligatoriu toți actorii din domeniu, de la administratori de păduri, de stat și privați, organisme de control și operatori economici, până la simplul cetățean interesat de soarta pădurilor.

România a implementat un astfel de sistem încă din 2014, punând în practică Regulamentul European privind Comerțul cu Lemn. Ulterior, autoritățile au renunțat să mai plătească imaginile satelitare care ar fi permis urmărirea exactă și transmiterea de alarme către Garda Forestieră privind posibile tăieri ilegale. Chiar și Inspectorul Pădurii, aplicația care permitea oricărui cetățean să verifice validitatea unui transport de lemn, a rămas fără mentenanță în lipsa prelungirii contractului cu furnizorii ei.

Sistemul trebuia să mai includă camere video montate la depozitele de lemn care să valideze automat transportul și să calculeze volumul de lemn, specia și locul de unde a fost tăiat. Respectivele camere nu au fost instalate nici până azi și Ministerul nici nu are de gând să le instaleze. Între timp, cei care taie ilegal au găsit portițe să păcălească SUMAL, astfel încât să poată fura cu documente false.

20280fde-anigif2

Greenpeace solicită de peste 2 ani Ministerului Apelor și Pădurilor aducerea la zi a SUMAL, dar acesta a întârziat nejustificat îmbunătățirea sa și remedierea posibilităților de fraudă. În lipsa acestui sistem, autoritățile și cetățenii sunt orbi în fața unui fenomen extrem de grav: cel al tăierilor ilegale masive. Experții estimează că dispar fără acte peste 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an. Astfel, România pierde 6 hectare de pădure pe oră.

UPDATE: În urma schimbărilor politice din octombrie 2019, Ministerul Apelor și Pădurilor a fost unificat cu Ministerul Mediului. Însă asta nu schimbă cu nimic situația, iar pădurile României continuă să dispară într-un ritm alarmant în urma tăierilor ilegale. SUMAL trebuie îmbunătățit urgent cu imagini din satelit, camere de monitorizare a depozitelor și transporturilor de lemn și să ofere cetățenilor posibilitatea de a verifica legalitatea transporturilor de lemn. 

Alătură-te mișcării #SUMALnou și cere acum Ministerului Mediului să nu mai închidă ochii la distrugerea pădurilor României! Cere-i să repare SUMAL fără întârziere!

Semnează petiția!

Împreună suntem mai puternici. Semnează și tu!

!

Au trecut aproape 20 de ani de reportaje, campanii și petiții împotriva tăierilor ilegale.

Poate vei spune că încă una nu va avea niciun efect, dar acesta este cel mai important lucru pentru a opri distrugerea pădurilor României. Cere Ministerului Mediului adoptarea urgentă a unui Sistem de Urmărire a MAterialelor Lemnoase (SUMAL) adus la zi!

Semnează acum petiția!