STOP PUTIN! STOP COMBUSTIBILI FOSILI DIN RUSIA!

În timp ce scriem acest îndemn, statele membre ale Uniunii Europene au plătit Rusiei de la începutul invaziei peste 44 de miliarde de euro pentru achiziția de combustibili fosili. Cu acești bani, Putin își întreține mașinăria de război pe teritoriul Ucrainei, distrugând orașe, școli, spitale, gări și adăposturi pentru civili din Ucraina. Mii de oameni nevinovați au fost omorâți până acum de armata rusă. Crimele împotriva umanității comise de Vladimir Putin continuă să fie finanțate de statele membre UE care importă cărbune, gaze și petrol din Rusia.

Trebuie să oprim urgent importurile de combustibili fosili din Rusia! România trebuie să își clădească urgent securitatea energetică pe reducerea consumului de resurse fosile, concomitent cu investiții în resurse curate și inepuizabile de energie.

 

Facem apel la Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să impună imediat un embargo asupra combustibililor fosili rusești, și către Prim-Ministrul Nicolae Ciucă să pună capăt importurilor acestora în România.

E timpul să o spunem răspicat: banii pe care Uniunea Europeană îi plătește Rusiei pentru combustibili fosili finanțează atrocitățile din Ucraina.

De la începutul războiului, mii de civili ucraineni au fost uciși, iar milioane de oameni, mai ales mame și copii, au fugit din calea războiului. Numai pe teritoriul României au intrat peste 600.000 de refugiați.

În această criză fără precedent, în România a renăscut o conștiință civică puternică. Ne punem casele la dispoziție pentru refugiații ucraineni, donăm toate cele necesare, am învățat să salutăm în limba ucraineană, suntem solidari cu poporul ucrainean. Toate astea, în timp ce companiile din industria combustibililor fosili transformă această tragedie în câștiguri cinice.

sk202203_energy_for_peace_GP

Importurile de petrol, gaze și cărbune care finanțează crimele lui Putin sunt aceleași care alimentează criza climatică. Distrugerea planetei e deja aici, exacerbată de aceeași sursă ca războiul din Ucraina: combustibilii fosili.

 

La două zile după ce Putin a lansat războiul din Ucraina, Svitlana Krakovska, om de știință și membru al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat: „Schimbările climatice cauzate de activitățile umane și războiul din Ucraina sunt alimentate de combustibilii fosili și de dependența noastră de aceștia”.

Apel către Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, și Nicolae Ciucă, Prim-Ministrul României:

Stimate Președinte Ursula von der Leyen,

Stimate Prim-Ministru Nicolae Ciucă,

Niciun sistem bazat pe combustibili fosili nu ne poate oferi securitate. E timpul să punem capăt dependenței de petrolul, gazele și cărbunele importate din Rusia. E timpul să punem capăt dependenței de combustibili fosili în general. Acest război ne arată că securitatea energetică nu depinde de resursele fosile controlate de regimuri autoritare generatoare de conflicte. Adevărata securitate energetică se bazează pe resurse curate și inepuizabile de energie, distribuite democratic, local și regional, precum energia solară, eoliană și geotermală. Este evident că energia regenerabilă este astfel o forță a păcii și echității, nu un motor al războiului. 

Este esențial ca Uniunea Europeană să accelereze imediat tranziția către surse de energie regenerabilă, să susțină măsuri radicale de creștere a eficienței energetice, să susțină activ democrația energetică și să investească în îmbunătățirea infrastructurii energetice, dar și a sistemelor de transport public. Trebuie să ne asigurăm că toate aceste etape sunt dezvoltate în România, dar și în toate statele membre UE.

Energie pentru pace. Pentru un viitor sigur și pașnic pentru noi și generațiile viitoare, solicităm, prin urmare, încetarea imediată a dependenței noastre de combustibili fosili.